"Warsztaty kulinarne" w domu

eat

Wszyscy czekamy na wiosnę , ciepełko i kolory które pojawią się dookoła. Dlatego polecam Wam dzisiaj sałatkę , której nie tylko smak ale i kolory powodują wzrost endorfin w naszym organizmie. Zresztą z sałatkami to jest tak, że każdy może je tworzyć sam, sam wymyślać i składniki i sosy. A może ktoś z Was stworzył jakieś idealne danie? Podzielcie się z nami i zaprezentujcie na Gali Talentów.
A teraz prosty przepis do wykonania przez każdego z Was.

Spróbujcie bo warto :)

  • Składniki

- sałata roszponka (gotowe opakowania w sklepach)
- 2-3 plastry ananasa
- owoc granatu
- orzechy np. nerkowce (garść)
- kilka małych pomidorków
- ser halloumi ( można zastąpić filetem z kurczaka pokrojonym w paski i podsmażonym)

  • Sos

- 1 łyżka miodu
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżeczki startego imbiru.

Wykonanie

Na talerzach rozłóż sałatę, posyp pestkami granatu i przeciętymi na pół pomidorkami. Plastry ananasa pokrój na małe cząstki i podsmaż chwilę na patelni (patelnia lekko przetarta oliwą), gdy ostygną  ułóż na  talerzach. To samo zrób z serem. Całość polej przygotowanym zimnym sosem (wszystkie składniki sosu podgrzej do złączenia się składników) Posyp orzechami i gotowe! 
Jeżeli używasz twardszych orzechów, to warto je również podsmażyć chwilę na patelni ale bez tłuszczu.

Smacznego !!!
Lucyna Kelner