Pierniki - przepis

Składniki

1 kg maki

1 łyżka kakao

1 kostka margaryny

25 dag miody

1,5 szklanki cukru

3 jajka

½ paczki cynamonu

1 łyżka amoniaku

1 łyżka sody

½ szklanki maślanki

Wykonanie
Margaryna + cukier + miód + maślanka + kakao - wkładamy do garnka i zagotowujemy. Następnie studzimy powstałą masę ( nie musi być zimna, tylko tyle ,aby jajka się nie ścięły) i wyrabiamy z  resztą składników. Powstałe ciasto pozostawiamy w chłodzie na 24h.  Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika ( ok 180℃ ) i pieczemy 5-7 minut.  Wystudzone  przechowujemy do świąt w zamkniętym pojemniku. Jeżeli do pojemnika włożycie jeszcze skórkę z  dwóch pomarańczy, przejdą dodatkowo ich aromatem - polecam, ja tak robię 😊

piernikk